Varsity

Op 13 april vond in Houten, op het Amsterdam-Rijnkanaal, de 120e Varsity plaats, de eerste 2 kilometer wedstrijd van het seizoen en door velen beschouwd als dé wedstrijd van het jaar. Het hoofdnummer van de wedstrijd is de Oude Vier, en heeft net zo'n prestigieus karakter als de Boat Race tussen Oxford en Cambridge. De winnaars van de Oude Vier worden door hun vereniging haast als goden ontvangen en geëerd.

Hoe graag wij dat laatste ook zouden willen, wij starten "slechts" in het Heren Beginnelingen acht veld, ook wel (en juist op de Varsity) aangeduid als Jonge Acht.
's Ochtends was het vroeg uit de veren, want om 7.08 uur zouden we de trein richting Den Bosch pakken, om daar over te stappen richting Houten. In Houten aangekomen was het uiterst kalme water het eerste waar we van opkeken. Normaal gesproken staat het Amsterdam-Rijnkanaal bekend als "windbak" of "klotsbak". Dit komt doordat het kanaal stalen wanden heeft, en golven kunnen dus nergens op breken en blijven dus de hele tijd heen en weer gaan. Vandaag leek dit echter niet het geval te zijn, er stond nauwelijks wind en de zon scheen vrolijk over het water.
Rond half elf gingen we het water op, een stukje warmroeien richting start. Voor het eerst dit seizoen hadden we een "staande" start, tot nu toe waren we gewend aan een vliegende start, maar ditmaal lagen we met 6 boten zij aan zij op de startlijn om tegelijk te vertrekken. Om 11.00 uur klonk voor ons het startschot. We lagen in baan 1, tegen stuurboordwal dus, en vlakbij het fietspad, zodat de coaches zich niet helemaal idioot hoefden te schreeuwen om hun aanmoedigingen de boot te laten bereiken.
De laatste weken hadden we geoefend op startjes en op tempo draaien, wat nu dus resulteerde in een geweldige start, zó goed zelfs dat we, zoals coach Anne na de wedstrijd zei, na een 250 meter al een leuke voorsprong hadden. Daarna was het lekker doorbouwen en tot de eerste kilometer hebben we mooi strak geroeid en ook mooi vooraan in ons veld gelegen. Na deze eerste kilometer kwam echter de omkeer. De aandacht verslapte en we gingen lang niet zo lekker meer als in de eerste helft van de race. Uiteindelijk kwamen we als 5e over de finish, waar we uiteraard niet echt blij mee waren.
Gedane zaken nemen echter geen keer, en na een tweetal uitgebreide nabesprekingen zijn we vastbesloten om de volgende wedstrijd de hele race te varen zoals we nu de eerste kilometer gedaan hebben, en als het dán niet goed komt, ehm.... het komt dus gewoon wél goed!

Na de race hebben we de boot afgeriggerd en hebben we ons tussen het publiek begeven. Nu is de Varsity een ietwat andere wedstrijd dan alle andere, er zijn onder meer niet alleen roeiverenigingen aanwezig, maar ook leden van een aantal corpora (het is immers van oudsher een corporale wedstrijd) en ook zijn er veel oud-roeiers te ontwaren, en op de VIP-boot treft men onder meer oud-winnaars van de Varsity aan. Op het publieksterrein wordt er naar hartelust bier gedronken, hier en daar wordt gebrast en met modder gegooid, en zo af en toe klinkt er gejuich als er weer eens iemand in het water wordt gegooid, niet zelden na een poging om de vlag van een andere vereninging mee te nemen.
Phocas houdt zich echter, als oudste knorrenvereniging in den lande, zelden bezig met dergelijke activiteiten en wij stonden dan ook rustig te genieten van het lekkere weer, een bakje koffie of bier (voor coaches en stuur) en de wedstrijden die gevaren werden. En die wedstrijden mochten er best zijn. Niet alleen vanwege de prestaties, want Tweedejaars Zwaar (B4+) en Gerben (B1x) hebben beiden blik getrokken, maar ook vanwege de ludieke momenten. Zo is er door het ruwe water (wat aan het begin van de dag nog rustig was) een viertje van Argo gezonken, een Overnaedsche Twee van Nereus voer de kant in en had schade, en van dezelfde vereniging werd een Overnaedsche Vier nog voor de start gediskwalificeerd omdat ze te dronken waren om te kunnen roeien.

De finale van de Jonge Achten was erg mooi om te zien. Orca en Skadi hebben zo goed als de hele race in elkaars buurt gelegen. Een kleine achterstand die Orca halverwege de race had, pakten ze erg mooi weer op. Zo'n 150 meter voor de finish lagen de twee ploegen gelijk, maar Orca presteerde het om op de eindstreep met bijna een hele bootlengte voorsprong te winnen.
Een half uurtje later was het dan tijd voor het hoofdnummer: de Oude Vier. Na de voorwedstrijden waren er 7 ploegen overgebleven om deze finale over 3000 meter te starten. Niet lang na de start hadden 3 boten een voorsprong op de rest genomen: Nereus, Okeanos en Theta. Okeanos had een hele strakke race, en lag, wat we tenminste uit videobeelden op een groot scherm konden opmaken, geruime tijd op kop. Uiteindelijk moest het hele veld hun meester erkennen in Nereus, die daarmee hun titel van vorig jaar prolongeerden. Zoals te doen gebruikelijk op de Varsity, stonden bij de finish de overige Nereïden al klaar om, slechts gekleed in verenigingsdas, het water in te springen om hun Oude Vier te feliciteren.

Na dit gebeuren aanschouwd te hebben, vonden wij de tijd rijp om maar weer eens huiswaarts te keren. Ondanks het tegenvallende resultaat zijn we positief gestemd voor de volgende wedstrijd en hebben we toch maar weer een dagje genoten tussen wedstrijdroeiend Nederland.

We zien u weer (en u ons) op de Randstad Regatta, over 2 weken op de Bosbaan.Hier volgen de uitslagen van het Jonge Achten veld.

Voorwedstrijden:
11.00 uur

Positie Ploeg tijd
1 Aegir 06:48,97
2 Vidar 06:50,67
3 Skøll 06:51,44
4 Proteus 06:53,58
5 Phocas 07:03,86
6 Njord 07:08,20


11.05 uur

Positie Ploeg tijd
1 Orca 06:43,81
2 Skadi 06:44,80
3 Nereus 06:51,77
4 Triton 06:58,58
5 Laga 07:00,89
6 Dudok van Heel 07:22,20


Finale 16.00 uur

Positie Ploeg tijd
1 Orca 07:00,02
2 Skadi 07:03,15
3 Nereus 07:08,97
4 Skøll 07:13,31
5 Aegir 07:15,07
6 Vidar 07:17,65


© Phocas Zwaar 2003 | info@zwaar2003.tk | Algemene voorwaarden